top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Verminderd werkvermogen door de overgang. Hoe erg is dat nou eigenlijk?

In uw organisatie werken vrouwen van 40-60 jaar. En ja, logisch, daarvan zitten er flink wat in de overgang. Sommige herkent u. Ze lopen “al wapperend” door de gang of doen “vestje-aan-vestje-uit”. Maar hoe zit het met de vrouwen die niet zulke duidelijke symptomen hebben? De jongere vrouwen, van rond de 40, waarbij klachten van vermoeidheid geweten worden aan het drukke gezin of de recente promotie? Het blijkt dat de overgang vaak al rond de 40 symptomen met zich meebrengt. Toch worden die vaak niet herkend als overgangsklachten. Niet door de vrouwen zelf, laat staan door u als leidinggevende of HR-manager, waar de vrouw zich meldt met klachten over de droge lucht op kantoor.Droge lucht door de airco

We zien u al denken…: “Huh, wat heeft de airco nou te maken met de overgang?” Het droger worden van de slijmvliezen, waaronder die van de ogen, begint al vrij jong. Daarvan worden de eerste signalen opgemerkt rond de 40. Vrouwen denken dan dat ze droge ogen hebben. Tot nu toe hadden ze daar geen last van. En aangezien zij niet aan de overgang denken, “zal het wel door de airco komen”. Dit is maar een voorbeeld van mogelijke klachten (signalen, symptomen).


Verminderd werkvermogen en meer

Vervelender wordt het, als het gaat om klachten als concentratieverlies, lagere stressbestendigheid, slecht slapen, stemmingswisselingen of hoofdpijn. Ook bij die klachten kan een vrouw het wijten aan andere oorzaken. Zoals puberkinderen waar ze door zorgen slecht van slaapt, een drukke baan of een nieuw project. Uit onderzoek blijkt, dat vrouwen die een menopauze-kliniek bezochten 8,4 keer meer kans hebben op verminderd werkvermogen *. Hoe erg is dat vraagt u zich misschien af? Het gebeurt vaak op een soort verborgen manier. Op termijn gaan er dingen blijven liggen, worden de medewerkers met overgangsklachten vermoeider en ongelukkiger en besluiten minder te gaan werken of gaan zelfs met vervroegd pensioen. En u zit met de gebakken peren om het gat te dichten!


Uit onderzoek blijkt dat wanneer er aandacht wordt besteed aan de overgang het aantal verzuimdagen afneemt en minder vrouwen de intentie hebben met vervroegd pensioen te gaan

Wat kunt u daarmee?

U vertellen dat er sprake is binnen de groep van vrouwen van 40-60 jaar in uw organisatie van verminderd werkvermogen is één. U kunt moeilijk al deze vrouwen een voor een vragen of ze moe zijn, of ze verminderd concentratievermogen hebben en of ze last hebben van hoofdpijn. Wat u wel kunt doen, is het onderwerp overgang op de agenda van de organisatie zetten.


De overgang op de gezondheidsagenda en in de Academy van de organisatie

Uit onderzoek blijkt dat wanneer er aandacht wordt besteed aan de overgang het aantal verzuimdagen afneemt en minder vrouwen de intentie hebben met vervroegd pensioen te gaan**.


Buro Vitale Vrouw heeft een informatieve en interactieve Online cursus Aandacht voor de Overgang. Hiermee krijgen vrouwen regie over hun overgang en leren hoe ze met hun werkgever in gesprek kunnen over het onderwerp. Meer weten? Bel of mail ons!*Geukes M, van Aalst MP, Nauta MCE, Oosterhof H. The impact of menopausal symptoms on work ability. Menopause 2012;19:278-282.


** Hiromi Ariyoshi Evaluation of Menopausal Interventions at a Japanese Company First Published March 1,2009 ResearchArticle https://doi.org/10.1177/216507990905700305

89 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page