top of page

De overgang

de hormonale levensfase

De overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw doorheen gaat. De hormonale balans verandert in deze transitie, het lichaam reageert daarop. De vrouw merkt dit aan de klachten die zij krijgt, sommige stevig en sommige licht. Het klachtenpatroon heeft vaak een negatief effect op de productiviteit en zorgt voor meer, kort en langdurig, verzuim.

pag overgang

Migraine, hevige hoofdpijn

Opvliegers

Slecht slapen door nachtzweten

Stemmingswisselingen
(angstig, boos, prikkelbaar, onzeker)

Minder weerbaar tegen stress

Energieverlies

(burn-out klachten)

Concentratie en/of geheugenverlies

Depressieve gevoelens

Meest voorkomende klachten

1,8 miljoen vrouwen in de overgang

Eerste klachten vanaf 40ste jaar

80% heeft overgangsklachten

30% is minder belastbaar

Klachten worden vaak niet gekoppeld aan de overgang

2% van het ziekteverzuim is overgang gerelateerd

Impact op arbeid

Wat is de overgang

De overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw doorheen gaat. De hormonale balans verandert in deze transitie, het lichaam reageert daarop.

 

De vrouw merkt dit aan de klachten die zij krijgt, sommige stevig en sommige licht.

Relatie tot verzuim

Uit diverse (internationale) onderzoeken blijkt dat er een relatie is tussen de klachten en het verzuim, de inzetbaarheid en de productiviteit.

 

De groep medewerkers die in de overgang is, verzuimt 2% vaker waarvan een deel langdurig.

Onderzoeken

Uit onderzoek blijkt dat het combineren van overgangsklachten met werk zwaar is en blijkt een bron te zijn voor ziekteverzuim. Het RIVM heeft de verschillende onderzoeken die er gedaan zijn op een rijtje gezet (literatuurverkenning naar overgangsklachten en werk

Ontwerpen op een Tablet

Werkvermogen

Een deel van de vrouwen heeft overgangsklachten in die mate dat deze van invloed zijn op hun werk. Kennis over de relatie tussen overgangsklachten en de meeste werkgerelateerde uitkomsten is echter nog ontoereikend. 

 

In studies over werkvermogen wordt aangetoond dat vrouwen met overgangsklachten een verminderd werkvermogen rapporteren.

De groeiende aandacht voor de effecten van deze onvermijdelijke fase heeft er ook voor gezorgd dat er budget toegekend is om een groot onderzoeksproject op te starten naar hoe vrouwen in en rond de menopauze gezondere en productievere jaren kunnen hebben.

Mentale gezondheid

Met betrekking tot mentale gezondheid blijkt dat vrouwen met overgangsklachten vaker depressieve gevoelens en een slechtere algemene mentale gezondheid rapporteren.

 

Emotioneel
Angst
Boosheid
Onzekerheid
Verdriet, huilbuien
Stemmingswisselingen
Prikkelbaarheid

Mentaal
Energieverlies

(burn-out klachten)
Concentratieverlies

Geheugenverlies
Depressie
Paniekaanvallen

Doorbreken taboe

Het CBS en TNO hebben een vervolgmeting op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd. Dit hebben zij gedaan op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer over het doorbreken van het taboe op overgangsklachten.

 

De resultaten winden er geen doekjes om:

  • Van de werknemers in de overgang vindt 36 % dat zij minder goed functioneert op het werk door overgangsgerelateerde klachten. 

  • Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten) komt gemiddeld meer voor bij werknemers in de overgang dan bij 40- tot 60-jarige vrouwen die niet in de overgang zijn (27 tegenover 20 procent), -

  • Van de werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. 

bottom of page