top of page
Overgangsklachten_edited_edited.jpg

De Overgang

de hormonale levensfase

De overgang is een periode van 5 tot 15 jaar waar elke vrouw vroeg of laat doorheen gaat. Het is het proces van vruchtbare vrouw naar onvruchtbare vrouw. Vanaf het 31ste levensjaar nemen de eitjes af en als gevolg hiervan dalen de voortplantingshormonen. Gemiddeld krijgen de meeste vrouwen hiervan klachten vanaf hun 40ste tot enkele jaren na hun laatste menstruatie (die gemiddeld op 52-jarige leeftijd is).

Dat is een behoorlijke tijd.

De overgang heeft invloed

op werk en privé

De overgangsperiode zorgt bij maar liefst 80% van de vrouwen voor klachten. Die gaan 24/7 door en kun je het niet uitzetten tijdens werktijd van 8.30 tot 18.00 uur.

 

Veel gehoorde klachten zijn: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, concentratieverlies, energieverlies, slecht slapen, pijnlijke gewrichten, urineverlies en opvliegers.

 

Dat werkt door in het dagelijkse leven. Als je slecht slaapt, vaak in combinatie met geheugenverlies en concentratieverlies kun je niet optimaal presteren.

 

Onderzoek zegt dat vrouwen tijdens de overgang maar liefst 30% minder belastbaar zijn. Maar ze willen wel graag gewoon doorwerken. Gelukkig zijn klachten vaak tijdelijk en kun je zelf veel doen om het overgangsproces te versoepelen zodat er na verloop van tijd ruimte komt voor een nieuwe balans.

Er zijn 1,8 mln vrouwen in de overgang

 

80% van hen heeft overgangsklachten

 

Rond hun 40ste vaak de eerste klachten

 

Klachten worden vaak niet gekoppeld aan de overgang

 

34% van het ziekteverzuim bij vrouwen van 45-60 is gerelateerd aan de overgang

 

Belastbaarheid daalt met 30%

iStock-1189143918.jpg

Actieve werkgevers pakken winst

met aandacht voor de overgang

Het bespreekbaar maken van de overgang en het op de (vitaliteits)agenda zetten van de organisatie zorgt bij vrouwen in de overgang voor stressvermindering.

 

Dat blijkt uit meerdere onderzoeken en is ook onze ervaring. De situatie nu is dat vrouwen niet willen klagen, ver hun grenzen over gaan en zich daardoor ziek melden. Daar wordt niemand beter van.

 

Door de overgang bespreekbaar te maken én de juiste tools te bieden kunnen klachten verminderen, gaan ziektemeldingen omlaag en blijven medewerkers fit en duurzaam inzetbaar.

 

Buro Vitale Vrouw biedt hiervoor effectieve programma’s die blijvend werken. Neem vooral contact op om te bespreken hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen.

bottom of page