top of page
  • Anne Koopmanschap

Hoe overleef je… de overgang? Het overlevingspakket van mijn collega Jetty

Met een klap valt de deur terug. Mijn collega Jetty komt binnen. Ze is 8 jaar ouder dan ik.

‘Ha meissie, daar ben ik weer! Ik heb een paar dingen bij me.’

Ze doet haar tas open en legt op haar bureau: een shirt met lange mouwen, een vestje en een trui. Ze zet er een deostick naast en een geel plastic potje met pillen. Ze draait het potje naar me toe, zodat ik kan lezen wat erin zit: vitamine D.

‘Ja Esther, dit is wat je nodig hebt als je in de overgang komt.’

‘Kleren die je over elkaar aan kunt trekken, denk ik.’

‘Ja precies. Want weet je wat het is: zo’n opvlieger komt vanuit je buik en trekt omhoog. Dat gaat heel snel, dus meestal trek ik dan direct een kledingstuk uit. Als de kleding maar los zit, dan kan dat makkelijk. Dus eigenlijk is die trui misschien minder handig. Vestjes zijn fijn.’

‘Dat kan ik mij voorstellen. Het valt me niet zo op bij je.’


Zo’n opvlieger is een soort steekvlam.

‘Nou, ik merk het zelf wel als ik een opvlieger heb. Het voelt als een soort steekvlam. Die warmte is ook waar iedereen het altijd over heeft. Maar ja, daarna heb je het dus heel koud ineens.’

‘Oh vandaar dat je die dikke trui bij je hebt.’

‘Ja en liefst zou ik ook nog oorwarmers opzetten en een dekentje pakken.’

‘Lekker! En je zweet dus ook, aan de deo te zien?’

‘Meer dan ooit eerder in mijn leven, ondanks dat ik altijd veel heb gesport. En die pillen zijn tegen botontkalking. Doordat je hormoonspiegel verandert, krijg je sowieso zwakkere botten. Dat geldt voor elke vrouw.’


Hoe weet je dat je in de overgang bent?

Als je weet dat je in de overgang zit, kun je er iets aan doen. Je kunt letten op je voeding en je kunt laagjes kleding meenemen, vitamine D en deo. Maar hoe weet je dat je in de overgang bent? Bij de een begint dit met zware ongesteldheid, bij de ander stopt de menstruatie ineens. De signalen verschillen van vrouw tot vrouw.

Natuurlijk kun je je moeder vragen hoe het bij haar was, als je je moeder nog hebt. Maar misschien weet ze het niet meer of is het bij jou toch anders. Daarom is het goed om al te weten wat de signalen zijn en wat je kunt doen.


Meet de behoefte!

De kans dat een deel van de medewerkers last heeft van de overgang is vrij groot, TNO heeft daar in 2022 grondig onderzoek naar gedaan. Maar hoeveel het er zijn en of ze dat zelf al weten, is lastiger te achterhalen. De organisaties waar wij mee werken gebruiken onze scan. Deze is anoniem in te vullen en geven je inzicht in de behoefte die speelt in je organisatie.

Vraag de scan aan via: info@burovitalevrouw.nl

140 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page