Behalve als jouw personeelsbestand voornamelijk uit mannen bestaat natuurlijk. Vrouwen van 40-60 jaar oud zijn in de overgangsleeftijd, een grote en snel groeiende groep op de arbeidsmarkt. Deze vrouw zit in een uitdagende en vaak onbekende levensfase met meer ziekteverzuim en arbeidsuitval. Aandacht hiervoor levert zowel werkgever als werknemer grote winst op.
De waarde en betekenis van vitaliteit Vita komt van het Latijnse woord voor leven. Vitaliteit staat voor bruisen van energie, bruisen van het leven. Vitaliteit gaat over het totaalplaatje van de mens. Over je fit en sterk voelen, beschikken over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Het gaat over hoe je in balans kunt komen en blijven.
Organisaties willen ook gezonde, productieve en blije medewerkers en werken vaak met een vitaliteitsbeleid. Daarin is aandacht voor een gezond aanbod in het bedrijfsrestaurant, meer mogelijkheden voor beweging, het verminderen van stress en meer plezier op het werk.
Win-win - zet de overgang een jaar lang op de vitaliteitsagenda De aanpak van vitaliteitsbeleid is anders in elke organisatie. De ene organisatie maakt beleid voor alle medewerkers, een ander kijkt per doelgroep en maakt het levensfasebewust. Waarbij voor jongere medewerkers een ander vitaliteitsplan is dan voor mensen met overgewicht. Wat ook kan is kijken naar veelgehoorde klachten. Is er bijvoorbeeld sprake van veel ziekteverzuim door rugklachten, dan kies je ervoor om hier een jaar lang specifiek aandacht aan te besteden. Denk aan cursussen en trainingen die elk aspect van vitaliteit en rugklachten behandelen; fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en sociaal.
Dit kan ook voor een specifieke groep zoals vrouwen in de overgang. Deze aandacht en aanpak voor de overgang is extreem effectief voor iedere organisatie met veel vrouwelijke medewerkers tussen de 40-60 jaar.
Ruimte maken voor de overgang is win/win Het verzuim is een feit, maar de oorzaak hiervan is vaak verborgen omdat
overgangsklachten vaak niet worden besproken en/of herkend. Bij vrouwen vanaf 40 jaar
dalen de voortplantingshormonen en dat kan klachten geven. Klachten worden vaak met de jaren erger, wat leidt tot uitval en verzuim. Gelukkig is daar wat aan te doen. Bewustwording, (h)erkenning en een gezonde leefstijl helpen en kunnen overgangsklachten verminderen en zo de gezondheid verbeteren. Win-win dus. Winst voor de organisatie met een duurzaam en blij personeelsbestand én winst voor de medewerker die zich gezien, gehoord, gewaardeerd en gezonder zal voelen.
Buro Vitale Vrouw helpt actieve werkgevers om de overgang op de agenda te zetten. Dat kan bijvoorbeeld met levensfasebewust personeelsbeleid. We bieden verschillende effectieve programma’s van coaching & workshops tot E-learnings. Check de programma’s of neem contact op voor een gesprek. Wij helpen je graag verder en delen onze expertise graag.
Doelgroep “Vrouwen van 40+”
Heb je al eens overwogen om binnen je vitaliteitsbeleid “Vrouwen van 40+” als doelgroep te benaderen? Zo ja, top! Zo nee, waarom zou je dat doen?
Vrouwen doorlopen vele hormonale fases in hun leven. Een ervan start al rond hun 31e. Vanaf die leeftijd beginnen de voortplantingshormonen te dalen. De eerste symptomen dienen zich aan rond 40 jaar. Wat die symptomen zijn en wat zij eraan kunnen doen weten de meeste vrouwen niet. En dat terwijl de daling doorgaat tot de menopauze, de laatste menstruatie. Die hebben vrouwen gemiddeld op 51-jarige leeftijd. De symptomen gaan in de loop der jaren ernstiger worden tot en met ziekteverzuim. Bewustwording, (h)erkenning en een gezonde leefstijl kunnen overgangsklachten verminderen. Op termijn verlaagt het risico op ouderdomsziektes. Winst dus voor de organisatie én de medewerker.
Wil je meer weten?
Buro Vitale Vrouw kan helpen bij deze doelgroepbenadering. Informeer vrijblijvend via info@burovitalevrouw.nl
Comments