top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Je moet het wel zelf doen, maar het hoeft niet alleen.

In december 2020 is de motie van Ellemeet en Sazias aangenomen. Wat een mooie start om serieus aandacht te besteden aan de overgang, overheid-breed. De eerste stappen zijn gezet. Voor medewerkers van de Rijksoverheid is een overzichtelijk kennisplatform gelanceerd. Dit platform kan ook door mensen buiten de overheid geraadpleegd worden. Voor betrouwbare informatie over de overgang heeft Stichting Vuurvrouw een vergelijkbaar kennisplatform.


En dan?

Kennis en informatie helpen de bewustwording. En bewustwording over de overgang draagt bij aan acceptatie. Bovendien kunnen vrouwen in de overgang op allerlei vragen die ze hebben een antwoord vinden bij deze kennis-sites. Alles staat gerubriceerd en overzichtelijk bij elkaar. Voorheen was het soms lastig door de bomen het bos te vinden, nu kan een vrouw die informatie zoekt dit gemakkelijker vinden.


Veel mensen kunnen met kennis zelf stappen ondernemen. Bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de huisarts en een door verwezen worden naar een gynaecoloog. Of naar een cardioloog gaan omdat hartkloppingen zowel kunnen samenhangen met de overgang als hartklachten kunnen zijn.


De vraag blijft, en dan?

Inmiddels is bekend dat (gezonde) leefstijl veel invloed heeft op de hoeveelheid en de ernst van overgangsklachten. Met alleen kennis over de overgang ben je een heel eind! Als een vrouw daadwerkelijk stappen wilt ondernemen naar een gezonde leefstijl om daarmee grip te krijgen op de overgang, dan zal zij zelf aan de slag moeten. En dat houdt in: weten met welke tools je op welke manier aan de knoppen kunt draaien en dat volhouden. Leefstijlverandering dus.


The devil is in the detail!

Leefstijlsverandering lijkt een detail, een “oh, dat doe je wel even”. Een terloops opgemerkt actiepuntje, een van de vele dingen die samenhangen met de overgang. En juist als het op veranderen aankomt, raak je het meest lastige van de mensen aard. Veranderen is het moeilijkste wat er is!


Buro Vitale Vrouw helpt bij leefstijlverandering

En juist bij het veranderen helpen onze trainingen. Om vrouwen van 40+ bewust te maken van de overgang én ze de tools te geven om zelf aan de slag te gaan met hun leefstijlverandering. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.


Dank

Het pad wordt geëffend. Daarvoor danken wij Eveline Bakker (vuurvrouw.nu) en de kamerleden Ellemeet en Sazias. De overgang mag uit de taboesfeer en kan op de agenda worden gezet. Veel vrouwen zijn jullie dankbaar.


30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page