top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Voor HR-managers en teamleiders.

53% van de vrouwen meldt dat het moeilijk is om werk te managen tijdens de overgang


In een Britse studie hebben 896 vrouwen deelgenomen van 45-55 jaar. Het doel van deze studie was om de effecten van overgangsklachten op werk in kaart te brengen en om een overzicht te geven van de effecten van werkomstandigheden op overgangsklachten*.


Deze studie is gedaan in 2013 en er wordt tot op de dag van vandaag herhaaldelijk aan gerefereerd. De vrouwen werkten op dat moment in bestuurlijke en administratieve beroepen.

Om welke overgangsklachten ging het in dit geval?


Meest gerapporteerde overgangsklachten die van invloed waren op het werk

  • Slechte concentratie

  • Vermoeidheid

  • Slecht geheugen

  • Verdrietige of depressieve gevoelens

  • Minder zelfvertrouwen

  • Omgaan met opvliegers (werd als stressvol ervaren)

48% kan moeilijk het werk managen

Doordat vrouwen een of meerdere van deze klachten hadden, was het voor hen tamelijk moeilijk om het werk goed te managen. Voorheen konden zij dat wel. In 5% van de gevallen verklaarden vrouwen dat het extreem moeilijk was om door overgangsklachten het werk te kunnen managen. Gelukkig is de overgang een tijdelijke periode. Na de overgang blijken de meeste vrouwen weer goed in hun vel te zitten en volop te kunnen (blijven) werken.


Wat kunt u eraan doen?

Vaak kunnen kleine aanpassingen op het werk al veel invloed hebben. Het onderwerp bespreekbaar maken is er een van. Flexibel omgaan met de werktijden is een andere aanpassing.


De overgang op de gezondheidsagenda en in de Academy van de organisatie

Uit onderzoek blijkt dat wanneer er aandacht wordt besteed aan de overgang er minder kans is op ziekmeldingen, er minder vrouwen minder gaan werken of vroegtijdig met pensioen willen gaan. Staat bij u de overgang al op de agenda?


Buro Vitale Vrouw heeft een informatieve en interactieve Online-cursus Aandacht voor de Overgang. Hiermee krijgen vrouwen regie over hun overgang en leren hoe ze met hun werkgever in gesprek kunnen over het onderwerp. Meer weten? Bel of mail ons!

Onze trainingen zijn geschikt voor Teams, Zoom, Webinargeek en Google Meet. Heeft u een specifieke Academy? Neem contact met ons op.


* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23973049/33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page