top of page
Foto van schrijverGisela Timmermans

De overgang kan je niet uitzetten tijdens het werk.

Een maatschappelijk probleem?!

Wanneer is iets een maatschappelijk probleem? Wanneer hebben we er allemaal mee te maken? Tot nu toe werd de overgang niet als maatschappelijk probleem erkend. Maar, de hele maatschappij heeft er toch mee te maken?


Een probleem van formaat!

Van de 17 miljoen mensen is 1,8 miljoen vrouwen 46-60 jaar. Zij zitten in de leeftijd van de overgang. Feitelijk gaat het om een nog grotere groep, aangezien de voortplantingshormonen al beginnen te dalen vanaf gemiddeld 31 jaar. En de eerste symptomen zich aandienen rond 40 jaar.



Medewerksters kunnen de overgang niet uitzetten van 8.30-17.00 uur

Van deze vrouwen heeft 80% overgangsklachten. De meeste van hen hebben een partner, kinderen en collega’s. De mensen om hen heen ervaren ook dat deze vrouwen klachten hebben. Denk hierbij aan stemmingswisselingen, slecht slapen, een kort lontje, opvliegers, gewrichtsklachten of verminderde concentratie. Daar hebben ook collega’s en leidinggevenden last van.


Hoe heb jij er als HR-professional mee te maken?

  • 34% van het aantal ziekmeldingen in de leeftijdsgroep 45-60 jaar is gerelateerd aan de overgang

  • In de overgang zijn vrouwen tot 30% minder belastbaar

  • 15% van de vrouwen in de overgang krijgt de diagnose burn-out

Als HR-professional heb je misschien wat minder invloed op persoonlijk niveau. Op organisatieniveau kun je veel betekenen!


De overgang op de agenda

Staat in jouw organisatie de overgang al op de vitaliteitsagenda? Krijgen medewerksters van 40+ de mogelijkheid in gesprek te gaan? Met elkaar, met de leidinggevende met collega’s? Is er ruimte voor flexibel omgaan met uren, zodat vrouwen na een slechte nacht wat later kunnen beginnen? Welke praktische aanpassingen worden er gedaan in jouw organisatie?


Wil je meer weten?

Buro Vitale Vrouw zet de overgang op de vitaliteitsagenda. Voor meer informatie: info@burovitalevrouw.nl



91 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page