top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Wanneer moet je alert zijn?

Bijgewerkt op: 16 aug. 2022

Heeft dit ook met de overgang te maken?

Achter je bureau ben je net de notulen van de HR-vergadering aan het doornemen wanneer Mariëlle (43, beleidsmedewerker Sociaal Domein) je kamer binnenloopt. Ze heeft een vraag:

“Waarom zijn de instellingen van de airco veranderd?”

Airconditioning

Je bent verbaasd, want je hebt niks gehoord over wijzigingen aan de airconditioning. Voor de zekerheid check je het bij Hans van Facilitaire Dienst. “Het draait al ruim twee jaar op dezelfde manier” hoor je van Hans. “En iedereen is er positief over. Dat bleek nog uit die arbo-enquête die we in april gehouden hebben.”

Je koppelt Hans’ reactie terug naar Mariëlle. Nu is Mariëlle ook verbaasd: “Hè? Hoe kom ik dan aan die droge ogen?”


Signalen

Er gaat een belletje bij je rinkelen. In de workshop Vitaliteit en Hormonen heb je gehoord dat droge ogen een van de eerste signalen zijn van afname van de voortplantingshormonen; de slijmvliezen in het lichaam worden hierdoor droger. En dat men de droge lucht die ervaren wordt, dan vaak wijt aan een haperend ventilatiesysteem.

Fysieke werkomgeving

Op de HR-afdeling zul je vast vaker klachten horen van (vrouwelijke) medewerkers over:

· de lucht in het gebouw die “steeds droger wordt”

· de thermostaat op de 3e verdieping die “echt te hoog staat de laatste tijd”

· of de tillift die defect lijkt “want tillen gaat steeds minder goed”

Ongrijpbaar?

Opvallend is dat de overige collega’s de klachten niet zo (of in mindere mate) ervaren.

Of de ventilatie nou wel of niet anders is afgesteld; het werkt prima zo. En dat maakt het gemelde probleem ook wat ongrijpbaar.

Veel vrouwen relateren de ervaren klachten op het werk dan ook aan de fysieke werkomstandigheden: de ventilatie is niet goed meer, op de 3e verdieping heeft iemand misschien een verkeerde knop ingedrukt, of de hulpmiddelen (zoals de tillift) hebben hun langste tijd gehad.

We kunnen ons goed voorstellen dat ook jij dit soort klachten niet meteen in verband brengt met hormonale veranderingen. Onder de beroepsbevolking is nog veel onwetendheid over de overgang en de symptomen waar het mee gepaard kan gaan. We kennen allemaal wel de typische overgangsklachten als opvliegers, maar er zijn ook een boel symptomen en signalen die minder bekendheid genieten.

Wat het extra lastig maakt, is dat de ervaren klacht ook niet per se door de overgang hoeft te komen. Het is nog steeds mogelijk dat zaken in het pand anders ingesteld moeten worden. Of dat hulpmiddelen aan vervanging toe zijn.

Wanneer alert zijn?

De vraag is dus: wanneer moet er een lampje branden? Wanneer kun je denken: goh, misschien is Mariëlle in de overgang en heeft ze daardoor last van de lucht? En hoe handel je vervolgens? Neem gerust contact met ons op!

123 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page