top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Stress en depressiviteit zijn indicatoren voor uitval en ziekteverzuim


Als leidinggevende of HR-manager wilt u zorgdragen voor gelukkige medewerkers. Een prettige werksfeer en plezier in het werk zorgen voor een goede motivatie en minder ziekteverzuim. Uit een studie onder 1169 Japanse vrouwen van 45-60 jaar in verpleegkundige functies is gebleken, dat 69,1% van hen zich ongelukkig of depressief voelt *.Dat is schrikken!

Aan de hand van vragenlijsten is deze uitkomst gevonden. De verpleegkundigen, 514 in een leidinggevende functie en 655 in een niet-leidinggevende functie hebben aan de hand van de Green Climacteric Scale aangegeven in hoeverre zij overgangsklachten hadden. Zij rapporteerden meer klachten van moeheid, prikkelbaarheid en concentratieverlies dan andere overgangsklachten. De vrouwen in een leidinggevende functie rapporteerden vaker gevoelens van ongelukkig zijn, depressiviteit en huilbuien dan de verpleegkundigen zonder leidinggevende functie. Alle vrouwen vulden ook de Brief Job Stress Questionaire in.


Inzicht

Het is goed om te weten voor u als leidinggevende of HR-manager, dat gedurende de overgang overgangsklachten gerelateerd zijn aan werkstress. Het geeft u mogelijkheden tot interventie.


En nu?

Inmiddels is er meer en meer Aandacht voor de overgang. Het is bekend, dat wanneer vrouwen goede voorlichting krijgen en weten hoe ze zelf grip kunnen krijgen op hun overgang, dit een gunstig resultaat laat zien op gevoelens van stress. Buro Vitale Vrouw heeft en Online Cursus ontwikkeld om u te helpen de overgang bespreekbaar te maken en vrouwen te ondersteunen. Voor meer informatie: www.burovitalevrouw.nl*Kazuyo Matsuzaki et al : Associations of menopausal symptoms with job-related stress factors in nurses in Japan .Published:July 11, 2014 DOI https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.06.007

70 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page