top of page
  • Foto van schrijverGisela Timmermans

Help werknemers positief door de overgang

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022

In jouw organisatie werken vrouwen van 40-60 jaar en daarvan zitten er flink wat in de overgang. Sommige herkenbaar, ze lopen wapperend door de gang of doen een vestje- aan-vestje-uit. Maar hoe zit het met de vrouwen die geen duidelijke symptomen heb- ben? Denk aan vrouwen rond de 40 jaar met klachten van vermoeidheid. Meestal wor- den die gekoppeld aan het drukke gezin of de recente promotie. Toch blijken dit vaak overgangsklachten te zijn die niet worden herkend. Niet door vrouwen zelf, niet door de huisarts en/of bedrijfsarts en niet door leidinggevenden of HR-managers. Daar is dus winst te halen.


(H)erkennen van overgangssymptomen Veel vrouwen klagen over die droge lucht op kantoor. We zien je denken: ‘Huh, wat heeft de airco te maken met de overgang?’. Het droger worden van de slijmvliezen, waaronder die van de ogen, begint al vrij jong rond je 40ste. Ze denken dat ze droge ogen hebben van de klimaatbeheersing, iets waar ze eerder nooit last van hadden. Ter- wijl dit een typische klacht is die past bij de overgang. Nog vervelender zijn klachten als concentratieverlies, lagere stressbestendigheid, slecht slapen, stemmingswisselingen of hoofdpijn. Ook hier wordt vaak gedacht aan andere oorzaken. Als die niet worden ge- vonden verergeren deze overgangsklachten vaak. Waardoor vrouwen besluiten minder te werken of ze gaan met vervroegd pensioen. Iets wat geen enkele organisatie wil in tijden van personeelstekort. Wanneer je klachten herkent kun je tijdig hulp bieden en werken aan oplossingen.


Slimme organisaties helpen medewerkers voor een soepelere overgang De groep vrouwen van 40+ in jouw organisatie heeft dus hulp nodig. Niet alleen met het herkennen en erkennen van klachten die hiermee te maken hebben. Maar zeker ook met oplossingen om klachten en/of symptomen soepeler te laten verlopen. Onderzoek* toont aan dat verzuimdagen afnemen en vervroegd pensioen plannen worden uitgesteld als er hulp is. Dat begint al door het onderwerp overgang bespreek baar te maken en op de (vitali- teits) agenda te zetten. Buro Vitale Vrouw heeft effectieve programma’s hiervoor. Maar ook maatwerk is mogelijk. Neem vooral contact op, we helpen je graag verder.24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page