top of page
 • Foto van schrijverGisela Timmermans

Hoeveel lef heb jij?

Onder het tapijt of boven tafel?

In elke organisatie zijn er thema’s die vroeg of laat ter sprake komen. Een vraag die daarbij rijst, is of je er expliciet aandacht aan moet besteden. Thema’s als hoe til ik veilig, hoe passen we ontspanning op het werk in, homosexualiteit, transgender, vrouwen aan de top en de overgang. Thema’s die een plek verdienen omdat ze de organisatie en de medewerkers ten goede komen. Maar hoe geef je praktische invulling aan deze opgaven?


De overgang, een beladen onderwerp

De overgang is zo'n thema, een soms beladen thema waar werkneemster en leidinggevenden om verschillende redenen mee worstelen. .

 • Het wordt gezien als een privé-probleem waarover je op het werk niet praat

 • Er zijn veel verschillende overgangsklachten en dat maakt het onduidelijk wat nou wel bij de overgang hoort en wat niet.

 • In de organisatie bestaat angst dat als het benoemd wordt het probleem groter wordt, dat er misbruik van wordt gemaakt en er meer ziekmeldingen komen

 • Omdat er nog veel kennis mist is het lastig voor een organisatie om het op de agenda te krijgen en er goed beleid op te ontwikkelen.De overgang blijft ook aanwezig van 8.30-18.00 uur

Hoe privé het onderwerp is hangt af van de benadering van zowel de medewerksters zelf als de cultuur binnen het bedrijf. Wordt er lacherig over gedaan? Is er ruimte voor gesprek? Ziet de werkgever het als een privé-probleem? De overgang is een periode van een jaar of 10 in het leven van elke vrouw. Ze kan het niet uitzetten tijdens werktijd. De klachten die het met zich meebrengt zijn er dag en nacht.


Stappen die nodig zijn

 • meer kennis over de overgang en de gevolgen

 • inzicht in de (economische) gevolgen voor organisatie

 • inzicht in de persoonlijke (medische) gevolgen voor de medewerkster

Misbruik of vertrouwen?

Hoe zit dat in jouw organisatie? Is angst voor misbruik daadwerkelijk een reden om het onderwerp niet te bespreken? Je kunt het vergelijken met de zelfscan in de supermarkt. Natuurlijk maken mensen fouten met het zelfscannen. En natuurlijk zal een enkeling misbruik maken en “eens een keer iets jatten”. Maar uitgaan van vertrouwen loont meer dan inzetten op wantrouwen.


Hoeveel lef heb jij?

Durf jij het thema overgang in je organisatie op de (vitaliteits)agenda te zetten? Durf jij het bespreekbaar te maken? Wil jij medewerksters vanaf 40 jaar ondersteunen, ze aandacht geven en zich gezien laten voelen? Vraag vrijblijvend informatie over onze training. Deze korte online cursus bestaat uit 3 onderdelen.

 • Voorlichting over de overgang

 • Gezonde leefstijl

 • Bespreekbaar maken op het werk.

Het is een mooie gebalanceerde combinatie tussen groepsgesprek, individueel gesprek met een leefstijlcoach/overgangscoach en praktische tools waarmee de medewerkster de gezonde leefstijl kan toepassen, ook na de training.
47 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page